Домашен здрав пудинг од просо со чоколадо или ванила

Лесен и здрав рецепт за сите оние кои не сакаат да внесуваат глутен, конзерванси, штетни бои и ароми во својот организам. Основата во овој пудинг е просто кое заслужува да биде дел од исхраната поради бројните здравствени придобивки кои ги нуди.

Просото е богато со магнезиум и железо, претставува одличен извор на протеини (во 100 g просо има 10 g протеини), содржи калциум, фосфор, цинк, никел, витамин Е и витамини од групата Б.

Како што веќе споменавме, просото се издвојува од другите житарки поради фактот што не содржи глутен, но и поради тоа што е базна храна. Природната pH на организмот се движи во граници од 7.35-7.45, но има тенденција да се спушта (закиселување) како резултат на стрес и консумирање на одредени видови храна. Намалувањето на рН на организмот може да фаворизира појава на одредени заболувања.

Овој пудинг е одличен за целото семејство, одлична идеја за здрав појадок или за здрав десерт.

Потребни состојки за 4 порции:

  • 150 g просо
  • ½ L бадемово или кокосово млеко
  • ½ L вода
  • 2-3 супени лажици мед или агаве сируп
  • 100 g мелени лешници или бадеми
  • прстофат сол
  • 2 мали лажички какао или пак малку ванила (по ваша желба).

Начин на подготовка:

Растителното млеко и водата заедно со медот или агаве сирупот ставете ги на оган да се загреат, потоа додадете го простото и оставете да се готви на тивко околу 30-40 минути. Проверувајте и промешувајте. Потребно е просто да ја впие течноста и убаво да омекне. Кога просото ќе омекне додадете ги мелените лешници или бадеми и со рачен блендер или миксер убаво измешајте ја целата содржина. По ваша желба додадете 2 лажички какао или малку ванила. Послужете го пудингот топол, а за декорација одозгора посипете малку мелени лешници или бадеми и наросете малку цимет.

На здравје!!!

Драгана Младеновска

Магистер по фармација, Аеробик и Пилатес инструктор. Зависник од здрава исхрана и експериментирање во кујната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *