Табела со нутритивни вредности на најупотребуваните зеленчуци во исхраната

Зеленчукот во себе содржи многу малку масти, но содржи големо количество на витамини и минерали. Повеќето зеленчуци содржат и: калциум, магнезиум, калиум, железо, витамини од групата Б, витамин Ц, витамин Е и витамин А. Исто така зеленчукот содржи и многу антиоксиданси кој му помагаат на телото да се справи со оксидативниот стрес, а со тоа се превенираат многу заболувања, пред се канцерогените заболувања. Зеленчукот е богат и со диететски влакна кои ја подобруваат работата на дигестивниот систем и го помагаат празнењето на цревата. Со секој оброк задолжително јадете свежа салата.

Во табелата подолу се наоѓаат нутритивни информации и калориска вредност на најчесто користените зеленчуци во исхраната. Вредностите се однеусваат на 100 g производ. Секогаш имајте на ум дека различните макронутритиенти ослободуваат различна количина на енергија. Енергетски гледано 1 g протеини ослободува 4 калории, 1 g јаглехидрати исто така ослободува 4 калории, додека 1 g масти ослободува 9 калории.

Намирници (100 g) Калории (kcal) Јаглехидрати Протеини Масти
Артичока 47 10,5 g 3,3 g 0,2 g
Бела ротквица (Дајкон) 18 4,1 g 0,6 g 0,1 g
Блитва 19 3,7 g 1,8 g 0,2 g
Грав 88 18 g 8 g 0,7 g
Брокула 34 6,6 g 2,8 g 0,4 g
Тиква 26 6,5 g 1 g 0,1 g
Целер, корен 42 9,2 g 1,5 g 0,3 g
Целер, листови 14 3,4 g 0,7 g 0,2 g
Цвекло 43 9,6 g 1,6 g 0,2 g
Карфиол 25 5,3 g 2 g 0,1
Чили, пиперка 40 8,8 g 1,9 g 0,4 g
Лук 70 33,1 g 7,4 g 0,1 g
Ѓумбир, корен 80 17,8 g 1,8 g 0,8 g
Грашок 81 14,5 g 5,4 g 0,4 g
Кељ 50 10 g 3,3 g 0,7 g
Прокељ 43 9 g 3,4 g 0,3 g
Кинеска зелка 13 2,2 g 1,5 g 0,2 g
Кориандер 23 3,7 g 2,1g 0,5 g
Краставица 15 3,6 g 0,7 g 0,1 g
Компир 72 15,9 g 1,9 g 0,1 g
Пченка 86 19 g 3,2 g 1,2 g
Зелка 24 5,6 g 1,4 g 0,1 g
Боранија 31 7,1 g 1,8 g 0,1 g
Морков 41 9,6 g 0,9 g 0,2 g
Пиперка, црвена 26 6,3 g 1 g 0,3 g
Пиперка, зелена 20 4,6 g 0,9 g 0,2 g
Пиперка, жолта 27 6,3 g 1 g 0,2 g
Пашканат 75 18 g 1,2 g 0,3 g
Домати 24 5,8 g 1 g 0,2 g
Магдонос 36 6,3 g 3 g 0,8 g
Лук, млад 61 14,2 g 1,5 g 0,3 g
Црвена зелка 23 4,5 g 1,4 g 0,3 g
Блитва 30 5,7 g 2,5 g 0,4 g
Зелен домат 23 5,1 g 1,2 g 0,2 g
Ротквица 16 3,7 g 0,7 g 0,1 g
Рукола 25 3,7 g 2,6 g 0,7 g
Зелена салата 15 2,8 g 1,4 g 0,2 g
Сладок компир 86 20,1 g 1,6 g 0,1 g
Аспарагус 20 4 g 2,2 g 0,1 g
Спанаќ 23 3,6 g 2,9 g 0,4 g
Тиквица 17 3,5 g 1,2 g 0,3 g

Драгана Младеновска

Магистер по фармација, Аеробик и Пилатес инструктор. Зависник од здрава исхрана и експериментирање во кујната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *