Low carb ручек, одличен доколку сакате да намлите килограми.
Потребни состојки (за 2 порции):
- 150 g мелено немасно јунешко месо
- 100 g свежи шампињони
- 2-3 млади кромитчиња
- неколку листови свеж спанаќ
- 2 тиквички
- 1 лажица путер
- малку хималајска сол, црн бибер и куркума
Начин на подготовка:
Првин подгответе си ги зеленчуците и месото. Кромитчињата, спанаќот, шампињоните и тиквичката насечкајте ги.
Путерот ставете го да се растопи на тефлонско тавче што не лепи и потоа додадете го кромидот и печурките, промешајте убаво и почекајте печурките да пуштат вода. Кога водата ќе испари додадете го месото и кратко пропржете. Последен додадете го спанаќот и почекајте само малку да омекне. На крај зачинете со малку хималајска сол, црн бибер и куркума.
Во садот во кој планирате да ја редите мусаката ставете првин еден ред тиквички, потоа ставете еден слој од месото, па повторно ред тиквички и уште еден слој од месото. На крај завршете со ред од тиквички.
Одозгора малку посолете со хималајска сол и наросете црн бибер и куркума.
Ставете ја мусаката да се пече на температура од 220°С околу 40-45 минути.
Комбинирајте со салата од свеж зелен зеленчук.
На здравје!!!
Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.