Одличен предлог за вкусен и здрав појадок. По желба можете да им додадете и други зеленчуци или пак било што сакате.
Потребни состојки:
- 100 g наут (киснат во вода преку ноќ)
- 1 јајце (може да го замените со 1 голема лажица ленено или чиа семе киснато во вода околу 1 час)
- 1 лажица путер (стопен на пареа)
- 2 листови блитва
- ½ тиквица (изрендана и исцедена од водата)
- малку млад кромид
- малку лук
- неколку листови магдонос
- хималајска сол, црн бибер, оригано и куркума.
Начин на подготовка:
За да не купувате веќе омекнат наут од конзерва, најдобро е да купите суров, да го потопите во вода и да го оставите да стои во фрижидер преку ноќ. Тоа е доволно време да омекне и да биде спремен за подготовка.
Следниот ден најпрвин исфрлете му ја водата и додадете сосема малку нова вода (околу 1 лажица) и ставете го наутот во блендер. Потребно е да добиете густа смеса. Потоа претурете го изблендираниот наут во подлабок сад и таму додадете го јајцето, стопениот путер, блитвата, изренданта тиквичка, младиот кромид, магдоносот и лукот и посолете со малку хималајска сол. На крај додадете некои ваши омилени зачини. Јас додадов црн бибер, оригано и куркума.
Со една голема лажица убаво соединете ја смесата и ставете ја во калапчиња за мафини. Јас користам гумени калапчиња и навистина сум презадоволна затоа што се практични и за чување, но и за печење и миење, воопшто не лепат.
Одозгора врз секој мафин доколку сакате можете да наросите малку лен и сусам.
Печете ги мафините на температура од 200-220°С околу 10-12 минути и потоа уште 15 минути на 180°С.
Комбинирајте ги како на сликата, со свежа краставица, домат, пиперка и малку свеж босилек.
На здравје!
Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.