Печена риба и салата е одличен предлог за вкусен и лесен ручек, но и за вкусна и лесна вечера.
Потребни состојки (за 2 лица):
- 2 филети ослич (ако се помали може и 4)
- 1 лажица маслиново масло
- сок од ½ лимон
- ½ лажичка хималајска сол
- ½ лажичка лук во прав
- ½ лажичка куркума
- малку црн бибер
- 2-3 гранчиња рузмарин (по желба, ако го сакате вкусот на рузмарин)
- зелена салата по избор (комбинација од марула, спанаќ, рукола, младо кромитче, магдонос и сл.).
Начина на подготовка:
Во мал сад заедно измешајте ги маслиновото масло, сокот од лимон и зачините. Со оваа маринада убаво прелијте ја рибата. Од страна во плехот во кој ќе ја печете ставете ги гранчињата рузмарин. Вклучете ја рерната на 180-200°С и печете 30-40 минути. Доколку сакате рибата да биде повеќе запечена можете и повеќе.
На крај направете си зелената салата по ваш избор со зеленчуци кои ги имате и уживајте во вкусната и здрава вечера.
Добар апетит!
Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.