Кога си докажан со здравите десерти, а има повод мораш да се докажеш уште повеќе 😊
Оваа торта беше мојот роденденски подарок за 29-тиот роденден на маж ми, направена од срце и со љубов.
Крајниот резултат беше совршено, здраво и слатко роденденско задоволство.
Потребни состојки:
основа:
- 200 g непечени бадеми
- 100 g овесни снегулки
- 100 g урми (киснати во вода барем 2 часа)
- 2 лажици кокосово масло
чоколаден фил:
- 250 g овесни снегулки
- 50 g чиа семе
- 600 ml вода
- 1 лажица какао
- 2 лажици кокосово масло
- 3 лажици мед
- 100 g темно чоколадо (ако сакате да биде поблага можете да ставите и повеќе чоколадо)
- 3 лажици путер од јатки (јас ставив од лешник, но може било каков)
овошен фил:
- 100 g непечени индиски ореви (киснати во вода минимум 2 часа)
- 3 лажици кокосово масло
- 3 лажици чиа семе
- 200 g боровинки (може замрзнати или свежи, но може и било кое друго овошје)
- 2 лажици мед
- 1 банана.
Начин на подготовка:
За подготовка на основата најпрвин непечените бадеми ги ставив во рерна малку да се исушат, па кога се изладија ги изблендирав. Така добија убава арома и основата имаше одличен вкус.
Кога бадемите станаа прашкасти, ги додадов и снегулките па го пуштив блендерот кратко за да ги соедини и изблендира заедно. На крај ги додадов урмите и кокосовото масло и многу кратко блендирав затоа што смесата е густа па блендерот не може да ја врти доволно ефикасно. Во друг сад со голема лажица ја соединив убаво сама и ја натапкав во плехчето кое го користев.
Инаку користев плех кој има страничен обрач кој се вади, дијаметарот му е 24 cm.
Откако убаво ја натапкав, почнав со подготовка на чоколадниот слој.
Во тенџере ги ставив снегулките, чиа семето и водата и ги варев кратко. Додека сместа не се згусна убаво. На крај го додадов чоколадото кое се стопи веднаш, па тргнав од оган и ги додадов и какаото, медот, кокосовото масло и путерот од јатки. Измешав и соединив се убаво и го истурив чоколадниот фил врз основата, па ставив во замрзнувач за побрзо да се стегне. За 1-2 часа максимум чоколадниот фил е убаво стегнат.
Овошниот фил го подготвив многу лесно, ги ставив сите состојки во блендер и мешав додека убаво не се соедини.
Го истурив врз чоколадниот фил и оставив во фрижидер да се стегне. Сега не мора во замрзнувач можете и во обичниот фрижидер.
Дополнително за украсување стопив 50 g темно чоколадо со 2 лажици кокосово масло, но ова не е задолжителен чекор. Можете да си ја украсите како сакате вие.
Чувајте ја во обичниот фрижидер, нема потреба во замрзнувач.
На здравје!
Можеби ќе ве интересира:
Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.