Многу ретко готвам тестенини, можеби еднаш или најмногу два пати месечно, но кога ги правам сакам да бидат баш гурмански и вкусни.
Да се разбереме ова е малку покалоричен ручек на кој му претходеше јако кардио 😊
Се подготвува навистина брзо и едноставно и може да биде супер опција за ручек понекогаш. Ако целта ви е да слабеете, не практикувајте да јадете тестенини многу често. Сепак се е баланс во животот и доколку сакате да се држите под контрола само најдете начин тоа плус што ќе го внесете да го потрошите.
Потребни состојки (за две порции):
- околу 250 g интегрални тестенини – јас користев шпагети од дурум пченица и интегрално пченично брашно
- 200 ml млечна неутрална павлака за готвење
- малку путер
- 50-60 грама изрендана тврда моцарела (може и обичен кашкавал)
- замрзнати брокули (од око ставив, може и свежи, а наместо нив може и обарен спанаќ или блитва)
- вргањ од @sumski_drugar – исто ставив од око околу 3-4 поголеми печурки
- хималајска сол и бибер
- младо лукче.
Начин на подготовка:
Сварете ги тестенините на стандарден начин. Во тава на оган загрејте ја павлаката и путерот. Кога ќе почне да врие додадете ја моцарелата или кашкавалот, а потоа додадете ги и брокулите и печурките.
На тивок оган кратко динстајте (2-3 минути). На крај зачинете со хималајска сол и бибер и додадете ситно исечкано младо лукче. Соединете го сосот со тестенините и ручекот е готов.
Бидејќи сакав да јаде и Ана, вргањот го додадов последен, па пред тоа извадив од сосот малку за неа. Уживаше и ги “шмукаше” шпагетите со сласт 😊
Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.