Количината на намирници е доволна за подготовка на околу 15 парчиња леб.
Едно парче содржи 128.4 калории, 20.4 g јаглехидрати, 4.8 g масти и 3.4 g протеини.
Потребни состојки:
- 250 g ‘ржано брашно
- 150 g чаша јачемново брашно
- 500 ml кисела вода
- 5 лажици растопен путер или маслиново масло
- 1 прашок за пециво
- 1 лажица интегрален сусам
- 1 лажица ленено семе
- 1 лажица кршени семки од тиква
- 1 лажича сончоглед
- малку хималајска сол.
Начин на подготовка:
Сувите состојки измешајте ги во длабок сад (ржаното брашно, јачменовото брашно, прашокот за пециво, семињата и хималајската сол). Убаво измешајте со лажица.
Потоа во смесата од сувите делови додадете го растопениот путер или маслиново масло. На крај додадете ја киселата вода и мешајте убаво дури не се добие густо и влажно тесто.
Во правоаголен калап за леб, обложен со хартија за печење или со путер, истурете го тестото.
Одозгора наросете со малку семиња и малку сол. Направете со нож не многу длабоки странични засеци.
Печеме во добро загреана рерна на температура од 180-200°С околку 40 минути во зависност од рерната, ако е појака можеби и пократко.
Проверувајте со помош на чепкалка. Кога чепкалата ќе биде сува и нема да се лепи тесто на неа, тогаш лебот е готов.
Кога лебот ќе се испече, замотајте го во чиста крпа и оставете го да се олади.
Комбинирајте го за појадок со дозволените намирници.
Добар апетит!
Начинот на подготовка можете да го погледнете и на нашето видео.
Рецептот е на Виолета Златкова, превземен од групата на facebook Хроно исхрана.
Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.