Холестеролот и триглицеридите претставуваат два облика на липиди (масти) во телото. Постојат неколку типови на холестерол односно, “добар холестерол” или HDL и “лош холестерол” или LDL.
Нивото на LDL холестеролот може да се покачи како резултат на генетски нарушувања, лоша исхрана и неактивен живот стил. Сето тоа може да предизвика натрупување на холестеролот на крвните садови и појава на артериосклероза, која е една од главните причини за појава на срцеви и мозочни удари. Во взаемно дејство со лошиот холестерол функционираат и триглицеридите, така што високи триглицериди значат и висок ризик од артериосклероза.
Од друга страна пак “добриот холестерол” има за цел да ги троши мастите од телото и да ги чува крвните садови и срцето.
Со промена на животниот стил и прехранбени навики, може да се намали холестеролот и да се успори процесот на артериосклероза.
Подолу е табела на намирници кои би требало да ги јадете и намирници кои не смеете да ги консумирате доколку резултатите од испитување на крвта покажуваат дека имате зголеми масти во телото.
храна |
дозволени намирници | забранета храна |
млеко и млечни производи |
обрано млеко, јогурт, кисело млеко, кефир, посни сирења во мали количини |
полномасно млеко, овчо млеко, павлака, стари масни сирења, путер во голема количина, кајмак, шлагови |
јајца |
белки |
жолчки (не се забранети, но да не претерате) |
леб, пецива, тестенини |
црн ‘ржан леб, лебови од цело зрно, проја, леб од безглутенски брашна, интегрални тестенини |
бел леб, лиснато тесто со путер или маргарин, било какви грицки, смоки, пецива, макарони и сл. |
месо, риба и морски плодови |
риба и морски плодови, посни меса: пилешко, мисиркино, телешко, свинско |
масно свинско, паштети, сувомесни производи, салами, конзервирани месни производи, сланина |
зеленчук |
сите зеленчуци се дозволени да се јадат варени или во свеж облик |
компир во сите облици |
овошје |
јаболки, круши, портокали, лимон, мандарини, дуња, јагоди, малини, капини, боровинки, јаткасти плодови, авокадо |
поради големиот % на шеќери да се избегнуваат банани, грозје, смокви, кандирано суво овошје |
масла | маслиново масло, пченкарно, сончогледово, ленено, сусамово |
маргарин, свинска маст |
зачини и сосови | сите зачини |
мајонези, кечап, било какви готови сосови |
десерти | здрави десерти со помал процент на шеќери
проверете некои наши предлози кои можете да си ги направите сами |
мармалади, џемови, слатки и колачи со многу шеќер, пудинзи, чоколадо |
пијалаци | чај и кафе без шеќер, минерална вода, природни сокови без шеќер |
алкохолни пијалаци, вештачки и газирани сокови, кафе со додатоци |
За да го намалите холестерол и триглицеридите во крвта морате да направите промени во исхраната. Горе наведените намирници во последната колона, потрудете се да ги ограничите максимално.
Започнете со физичка активност барем три пати неделно, пешачете и трудете се да останете што е можно повеќе подвижни.
Физичката активност и промените во исхраната ќе во помогнат и да го регулирате шеќерот кој вообичаено е во заедничка врска со холестеролот и триглицеридите и се главните причини за кардиоваскуларни заболувања.
Можеби ќе ве интересира: Намалете ги маснотиите во крвта со помош на лимон и целер.
Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.