Одличен предлог за појадок или ручек. Нискокалоричен оброк кој е супер извор на железо и витамини А и Е.
Хељдата во 100 g содржи:
- 3,4 g протеини
- 20 g јаглехидрати
- 2,7 g влакна
- 0,6 g масти
- 0,2 g омега 3
Подготовка:
- Ставете ја хељдата да се вари во вода (1 чаша хељда и 2 чаши вода) и додадете малку сол додека се вари.
- Во меѓувреме подгответе го сосот. Ставете го спанаќот во тава што не лепи, јас секогаш ставам поголема количина спанаќ затоа што пушта вода и неговата количина станува помала (можете да капнете 1 капка маслиново масло).
- Кога спанаќот ќе омекне додадете кисела павлака и измешајте, на крај додадете малку бибер, сол, малку шафран (или некои од вашите омилени зачини, тука нема правила) јас додадов малку потпечена брокула и домат, можете и без нив, а можете и со нешто свое!
На здравје!
Рецепт на Елена Ѓорѓиевска.
Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.