Мешунките како грав, грашок, леќа, боранија, наут и слично се одлични намирници кои изобилуваат со хранливи состојки. Тие се богати со растителни протеини, влакна, Б-витамини, железо, фолна киселина, калциум, калиум, фосфор и цинк. Имаат ниска содржина на масти и одличен баланс на протеини и сложени јаглехидрати.
Консумирајте мешунки почесто. Нека бидат застапени барем 2 или 3 пати неделно во вашето дневно мени.
Јас искрено уживам и ги сакам сите. Најмногу сакам леќа, но сакам и боранија и грашок и грав и наут. Најчесто ги подготвувам како манџи, но понекогаш, иако ретко знам да направам и салата со мешунки. Наутот го користам и за десерти.
Можеби ќе ве интересира:
Како да подготвите вкусна манџа без запршки?
Вкусен и брз ручек или вечера: Салата со леќа, марула и печурки
Посни чоколадни колачиња од наут
Ова вариво од леќа, наут и блитва во комбинација со салата е одличен и балансиран ручек кој се подготвува брзо и лесно.
Потребни состојки:
- леќа и наут (проценете сами колку количина да ставите во зависност од тоа колку луѓе треба да јадат, кај мене доминираше леќата затоа што немав многу наут)
- 1 кромид
- 1 морков
- 1 пиперка
- 1 домат
- малку свеж лук
- свежа блитва
- маслиново масло
- хималајска сол и зачини по желба.
Начин на подготовка:
Правило за сите житарки, а и мешунки ми е да ги киснам навечер во вода ако ми е во план да ги готвам следниот ден. Со киснење во вода доаѓа до растворање на фитинска киселина која е антинутритиент и ги врзува хранливите состојки. Следниот ден задолжително ја фрлам водата во која се киснеле, додавам нова и ставам да се вари.
Постапката за подготовка ми е следна: во блендер ги ставив кромидот, морковот, пиперката, лукот и доматот и ги изблендирав целосно. Ја истурив смесата во тенџерето со леќа и наут и додадов уште малку вода (да се облие). Го оставив да зоврие и потоа го намалив на тикво. Се готвеше можеби половина час на ниска температура, а може и помалку. Искрено не видов колку време му треба, но кога се киснати претходно мешунките е многу побрзо.
Кога леќата и наутот целосно омекнаа, додадов свежа блитва и измешав.
На крај додадов зачини, сол и малку маслиново масло.
Играјте си си зачините, тие го прават финалниот вкус. Не се плашете да додадете. Јас додадов црн и црвен бибер, буковец, куркума и нане.
Финалниот резултат беше превкусна манџа која ја јадевме во комбинација со голема свежа зелена салата од градината на мајка ми.
Ете колку треба за вкусен и здрав ручек.
Покиснете, изблендирајте и оставате да се вари, нема запршки, не мириса дома на пржен кромид и нема тон масло.
На здравје!
Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.