Вегански безглутенски тестенини со со бел алфредо сос

За сите љубители на здрави предлози за ручек имаме одличен рецепт за безглутенски тестенини со вкусен бел сос во кој нема ниту јајца, ниту пак млеко со лакотза.

Изненадите ги најблиските со овој прекрасен лесен ручек на кој ретко кој би останал рамнодушен.

Потребни состојки (за 2 порции):

Начин на подготовка:

Тестенините ги вариме.

Кромидот ситно го сечкаме и го пропржуваме во маслиново масло. Во тавчето го додаваме карфиолот, индиските ореви, бадемовото млеко и зачините. Вариме на тивок оган околу 15-тина минути дури карфиолот не омекне.

Потоа целата смеа ја ставаме во сецко/блендер и мешаме дури не добиеме густ кремаст алфредо сос.

Во чинија за послужување ставаме од сварените безглутенски тестенини, а потоа и од сосот. Наросуваме со свеж магдонос.

Нутритивни вредности по порција:

649 калории, 122 g јаглехидрати, 12 g масти и 15 g протеини.

Начинот на подготовка можете да го погледнете и на видеото подолу.

Драгана Младеновска

Магистер по фармација, Аеробик и Пилатес инструктор. Зависник од здрава исхрана и експериментирање во кујната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *