Вкусен и брз ручек или вечера: Салата со леќа, марула и печурки

Многу често луѓето околу мене ме прашуваат што да јадат за вечера. Затоа решив почесто да споделувам вакви брзи предлози кои јас ги правам постојано.

Оваа салата е толку брза, а навистина е хранлива и нутритивно вредна. Одлична е и за ручек, но и за вечера.

Леќата е одличен извор на протеини, растителни влакна и железо.

Во 1 чаша леќа има:

  • 323 калории
  • 13.2 g масти
  • 36.7 g јаглехидрати
    • 14.5 g растителни влакна (од дневно препорачани 25 g)
    • 3.2 g се шеќери
  • 16.4 g протеини
  • 6.1 mg железо (од препорачани дневно 18 mg)

Состојки за салатата:

  • 1 чаша варена леќа
  • неколку листови марула
  • малку шампињони
  • маслиново масло
  • црн бибер, куркума, сол и лук.

Подготовка:

Леќата првин сварете ја на стандарден начин, но пред да ја варите покиснете ја барем 3-4 часа и фрлете ја таа вода па варете ја во нова.

Во тавче што не лепи ставете малку маслиново масло и насечкајте ги шампињоните. Кратко запржете ги.

Потоа во чинија измешајте ја марулата, печурките и шампињоните и додадете малку сол, куркума и лук.

Можете по желба да си додадете и 1 лажица павлака.

На здравје!

Драгана Младеновска

Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистар по фармација и диететика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *