Здрави, вкусни и неодоливи домашни бајадери

Десерт кој се топи во устата и ви ги активира сите сетила. Кремаста структура со чоколаден прелив која е неодолива за секого.

А дали знаете колку е едноставно за подготовка?

Полесно од што мислевте.

Мелете, мешате и за помалку од половина час имате неодолив десерт кој сигурна сум дека ќе ви стане еден од омилените десерти.

Потребни состојки (за 24 бајадери): 

за чоколаден прелив :

  • 100 g темно чоколадо (со минимум 75% какао)
  • многу малку вода
  • многу малку маслиново масло.

Начин на подготовка:

Најпрвин ги мелеме овесните колачиња, бадемите и лешниците. Потоа во длабок сад ги мешаме сите состојки заедно, освен какаото.

Смесата ја делиме на два дела, во едниот дел го ставаме какаото и мешаме.

Потоа садот во кој планирате да ја правите бајадерата премачкајте го со маслиново масло. Ставете го темниот слој, па оставете кратко во фрижидер да се стегне. Потоа ставете го и светлиот слој.

На крај ја подготвуваме глазурата. На пареа го топиме чоколадото заедно со малку вода и маслиново масло. Ја ставаме рамномерно глазурата врз бајадерата и оставаме во фрижидер да се стегне.

Ја сечеме бајадерата на еднакви коцки. Од наведената содржина на намирници се добиваат околу 24 парчиња.

Нутритивни вредности по парче (вкупно 24 парчиња):

173.8 калории, 11.6 g јаглехидрати, 13.1 g масти и 2.84 g протеини.

Драгана Младеновска

Магистер по фармација, Аеробик и Пилатес инструктор. Зависник од здрава исхрана и експериментирање во кујната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *