Не се печат, готови се за помалку од 15 минути и се мнооооогу вкусни.
Еве го рецептот 🙂
Потребни состојки:
- 50 g несолени и непечени бадеми
- 50 g лешници
- 50 g овесни снегулки
- 50 g семки од тиква
- 50 g кокосово брашно
- 2 супени лажици лен
- 100 g киснати во вода урми (околу 30 минути)
- 100 g црна чоколада со минимум 70% какао
- малку рум (по желба)
- 1 супена лажица кокосово масло или путер
Начин на подготовка:
- Најпрвин ставете ги во блендер или сецко бадемите, лешниците, овесните снегулки, семките од тиква, кокосовото брашно и ленот и убаво мешајте неколку минути. Потребно е бадемите, лешниците и семките да се искршат а другите состојки убаво да се измешаат.
- Потоа во бледер ставете ги урмите, но оставете малку од водата. Блендирајте 2-3 минути дури не добиете течна смеса.
- Чоколадото истопете го на пареа заедно со кокосовото масло или со путерот и во него доколу сакате додадете 1 мала лажичка рум.
- На крај сите три делови измешајте ги заедно, мешајте неколку минути со лажица дури не добиете убава и хомогена структура.
- Во триаголен калап за слатки на најлонска фолија истурете ја смесата и оставете ја да се стегне во фрижидер околу 30-тина минути.
На здравје!
Можеби ќе ве интересира:
Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.