Спанаќот е полн со хранливи материи, вклучувајќи ги железото, калциумот и витаминот А. Тој е исто така богат и со фолна киселина која му помага на телото да создава црвени крвни зрнца. Фолната киселина се препорачува особено во бременоста и тоа во прите три месеци, бидејќи спречува вродени дефекти на невралната туба на фетусот. Конзумирајте го почесто, во салата, во сендвич, со омлет. 100 g спанаќ содржи околу 25 kcal, околу 500 mg калиум, 100% од дневните потреби за витамин А и 50% од дневните потреби за витамин Ц.
Во продолжение ви нудиме рецепт како да потготвите салата од спанаќ со ореви.
Што ви е потребно?
за салатата:
- 100 g спанаќ, бирајте млад спанаќ со мали ливчиња
- едно зелено јаболко
- 50 g моцарела
- 30 g сечкани ореви
за преливот:
- 2 супени лажици сок од лимон
- 1 супена лажица ладно цедено маслиново масло
- малку црн бибер
- малку сол
- една мала лажичка сенф.
Оревите ставете ги во тавче на хартија за печење и потпечете ги околу 3 минути на 170 ° С. Спанаќот измијте го и доколку саката исечкајте го поситно, иако може да останат и цели ливчиња. Сиренцето насечкајте го на коцки, а јаболкото на тенки парченца. Сите сосотјки потребни за преливот ставете ги во блендер и мешајте 1 минута. На крај измшајте ги спанаќот, оревите, јаболкото и сирењето и прелијте ги со преливот.
Добар апетит!
Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.