Еве ви убава идеја за саботен ручек. Свинско месо во коминација со зеленчук.
- 1 главица кромид
- 2-3 моркови со средна големина
- 300 g свежи печурки
- 4 средно големи свински кременадли
- комбинација од бело вино и вода во однос 1:1 ( околу 200 ml)
- 100 g брокула
- 3-4 компири
- 2-3 листови блитва
- свежа салата по желба (наш избор беа шери домати и краставица)
- малсо, сенф и зачини (по желба)
- сок од половина лимон
Подготовка на месото:
Kромидот заедно со морковите исецкајте ги ситно и запржете ги (оставете малку од нив, за потоа да ги додадеме во гарнирот од зеленчук), додадете го месото (3-4 средно големи свински кременадли) и печурките. Пржете неколку минути додека месото да зарумени, а печурките да пуштат течност. Прелијте со белото вино и водата. Се додава течност доволна да може месото убаво да се динста. Доколку сакате месото да има поубав вкус пред да го ставите во тавчето, оставете го 1-2 часа да отстои премачкано со сенф и зачини (бибер, сол, магдонос, оригано и куркума). Гответе го минимум 1 час на тивко додека течноста не испари. На крај зачинете го по желба.
Епа…Добар апетит!
Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.