Дали треба да јадете пред или после вежбање?

Споделете со пријателите

Вежбањето и исхраната се двата најважни фактори за целокупното здравје. Овие два фактори се поврзани еден со друг. Правилната и избалансирана исхрана може да ви даде повеќе сила и енергија и да имате подобар и поефикасен тренинг, а од друга стана и да му помогне на вашето тело многу полесно да ги регенерира мускулите после напорни вежби.

Едно од најчестите прашања кога станува збор за вежбање и храна е прашањето “Кога да јадам, пред или после тренинг”?

Ќе се обидеме да ви дадеме одговор на ова многу често прашање.

Дали сте знаеле дека ако вежбате најадени или пак гладни вашето тело има различен одговор кон истиот тренинг!

Многу студии покажуваат дека нашето тело реагира различно на вежбите и на тренингот во зависност од тоа дали и што сме јаделе непосредно пред самиот тренинг.

Вежбањето на гладно го поттикнува телото да ги користи мастите како енергија

Главен извор на енергија за нашето тело се масите и јаглехидратите. Мастите се складираат во телото во форма на триглицериди во масното ткиво, додека јаглехидратите се складирани во форма на гликогенски резерви во мускулите и црниот дроб.

Многу студии направени врз луѓе кои вежбаат дошле до заклучок дека нивото на шеќерот во крвта пред и за време на вежбањето е повисоко доколку јадете непосредно пред тренинг (прочитајте повеќе).

Кога вежбате на празен стомак, вашето тело нема достапни “брзи шеќери” кои му даваат “гориво” и затоа започнува да ги разградува триглицеридите од масното ткиво и да ги ослободува масните киселини од кои се генерира енергија.

Студија во која учествувале 273 индивидуи дошла до заклучок дека согорувањето на мастите било поголемо за време на тренинг во кој учесниците биле гладни (прочитајте повеќе).

Сепак, доколку имате подолг тренинг од 1 час кој од вас бара многу повеќе енергија, за да имате добар перформанс и подобри резултати најдобро е да јадете пред тренингот.

Во таква ситуација најдобро е вашиот последен оброк да биде 2-3 часа пред тренинг и да содржи споро-разградувачки јаглехидрати какви што има во ориз, компири, интегрални житарици и сл. Доколку не сте имале време за ваков оброк 1 час или 30 минути пред тренингот изедете некоја намирница која содржи брзи и лесно сварливи јаглехидрати како банана, еден ред темно чоколадо, неколку урми и сл.

Доколку не јадете пред вежбање, тогаш задолжително мора да јадете после тренинг!

Многу истражувања покажуваат дека некои нутритиенти како што се протеините и јаглехидратите можат да му помогнат на телото за полесна регенерација и адаптација после тренинг.

Доколку неколку часа пред тренингот сте имале полновреден оброк, тогаш дел од тие нутритиенти можат да се искористат и после тренингот за регенерација на мускулите. Но, во случај да сте вежбале гладни, вашето тело за време на тренингот веќе искористило многу од гликогенските резерви и започнало со разградба на масното ткиво. Во таков случај мора да му дадете “гориво” и да јадете после вежбањето.

Ќе ве интересира: Што се случува со вашето тело, доколку не јадете после вежбање?

Колку време после тренингот би требало да јадете?

Битно е да јадете после тренинг и тоа особено доколку сте вежбале на гладно, но сепак не мора тоа да го направите следната секунда кога ќе завршите со вежбањето, затоа што многу студии покажуваат дека регенерацијата на мускулите и изградба на мускулното ткиво не зависи од тоа колку брзо после тренинг ги консумирате нутритиентите. Битно е да биде неколку часа после вежбањето, но не повеќе од 3.

Најдобро е оброкот после тренинг да биде 1 до 2 часа после вежбањето.

Консумирањето на протеини ќе ви помогне да ги регенерирате мускулите, додека пак јаглехидратите ќе помогнат за надополнување на гликогенските резерви.

Можеби ќе ве интересира:

Што да јадете пред вежбање?

Здрава салата за регенерација на мускулите после вежбање

5 идеи за оброк после вежбање

Драгана Младеновска

Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *