Вкусни, здрави и крцкави. Овие здрави ѓевречиња се подготвуваат навистина лесно и брзо. Одлични се за појадок во комбинација со јајце, зеленчук, јогурт или она што вие сакате. Можете да ги јадете и без ништо, вкусот ќе ве освои со првото залче.
Потребни состојки:
- 400 g интегрално пченично брашно
- 4 лажици овесни снегулки
- 3 лажици мелен лен
- 2 лажици чиа семе
- 1 прашок за пециво
- малку хималајска сол и куркума
- 150 ml кисело млеко
- околу 100 ml кисела вода
- 3 лажици путер
- 2 лажици сода бикарбона
- 3 лажици сусам.
Начин на подготовка:
Најпрвин сувите состојки измешајте ги во длабок сад (интегралното брашно, овесните снегулки, ленот,прашокот за пециво, солта и куркумата).
Потоа додадете го растопениот путер, па на крај киселото млеко и киселата вода. Со раце на набрашнете маса убаво измесете го тестото. Месете и полека посипувајте по малку брашно. Потребно е да го измесите и да стане нелепливо.
Поделете го тестото на 10-тина делови и направете тенки долгнавести парчиња. Завртете ги во круг и на крај спојте ги краевите.
На оган ставете сад со вода и 2 лажици сода бикарбона, загрејте до вриење. Потоа тргнете ја водата од оган и во неа потопете ги ѓевречињата околу 20-тина секунди. Потоа извадете ги со лажица и извалкајте ги во сусам. Наредете ги во плех за печење и оставете ги да се печат на 200°С околу 15 минути.
Постапките и начинот на подготовка можете да го видите и на сликите подолу.
Добар апетит!
Можеби ќе ве интересира:
Пита со кори од хељда, спанаќ и моцарела
Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.