Баш се чоколадни, крцкави и неодоливи, а навистина лесни за подготовка! Прав погодок!
Од наведената количина јас добив 16 колачиња со супер големина, можете да си направите и дупла доза затоа што се крцкави и сипкави па можат да стојат и цела недела.
Потребни состојки:
- 30 g какао
- 80 g нерафиниран кафеав шеќер
- 120 g интегрално пченично брашно
- 2 јајца
- 1 прашок за пециво
- 3 лажици кокосово или маслиново масло.
Начин на подготовка:
За убаво и хомогено да ги соедините сувите состојки ставете ги во блнедер и блендирајте 1 минути (какото, шеќерот, брашното и пецивото).
Кога убаво ќе се соединат изматете ги јајцата и во нив додадете го кокосовото или маслиновото масло, иако може и путер.
На крај соединете ги двете смеси и оставете ја финалната смеса во фрижидер околу половина час за прашокот за пециво да си ја заврши својата работа. Ќе видите дека ќе се формираат меурчиња од ослободениот јаглерод диоксид и самата смеса ќе биде супер воздушеста.
Формирајте топчиња со раце и пристиснете ги одозгора за да добиете кругови.
Наредете ги во плах на хартија за печење. Печете во загреана рерна на 180˚С околу 10 минути. Брзо се печат така да внимавајте!
Ве предизвикувам да направите и да ми пратите слика, нема да зажалите! Одлични се за цело семејство, за совршена здрава ужинка во било кој дел од денот!
Ќе уживаат и децата 😊 (заради јајцата и шеќерот се за дечиња над 12 месеци)
Можеби ќе ве интересира:
Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.