Шампињоните содржат голема количина на протеини и железо, а имаат малку калории. Поради тоа тие се често консумирани од вегетаријанците и од луѓе кои страдаат од анемија. Дополнително печурките се одлични и доколку имате проблеми со шеќерот во крвта.
Шампињоните се корисни за подобрување на видот и зајакнување на коските, забите, кожата, косата и ноктите.
Растителните протеини што се содржат во шампињоните лесно се апсорбираат од телото и помагаат во разложување на заситените масти и шеќери, но го намалуваат и холестеролот.
Според количината на минерали, шампињоните се споредливи дури и со некои видови на риба.
Еве еден одличен и брз предлог за подготовка на шампињони:
Состојки:
- 10 шампињони
- малку мед
- пармезан
- неколку коцки кашкавал
- сусам, сол, оригано (или зачини по ваш избор)
Начин на подготовка:
Најпрвин исчистете ги печурките и во секоја печурка направете убава вдлабнатина, потоа во внатрешноста додадете ги другите состојки. Ставете да се печат во рерна на 200˚С околу 10-12 минути и комбинирајте ги на крај со свежа салата.
На здравје!
Рецептот е на Елена Ѓорѓиевска.
Можеби ќе ве интересира:
Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.