Да бидам искрена јас не сум некој обожавател на сарми, полнети пиперки и слични работи. Не дека не јадам, ама едноставно не ги преферирам и затоа и ретко или скоро и никогаш не ги готвам. Сакав да пробам малку поинаков рецепт за сарми и бев скептична колку ќе успее, но успеа и беше фантастично.
За да ги моткам сармите користев листови лобода и на крај и неколку листови блитва. Не знам дали сте слушнале, но лободата е зелјесто растение слично на блитва и спанаќ. Она по што се разликува е пониската концентрација на оксална киселина. Вкусот е горе доле ист како на спанаќот така што ако немате лобода слободно за овој рецепт искористете листови блитва или спанаќ.
Кај нас на пазар јас немам сретнато лободата, мојата е од градината на мајка ми, не третирана и сосема природна.
А сега да поминам на рецептот 😊
Потребни состојки (ова беше ручек за 2ца возрасни и 1 дете):
- 15-20 листови лобода (може и блитва или спанаќ)
- 300 g мелено телешко месо
- 1 пиперка
- 1 морков
- 2 млади кромитчиња
- 2 лажици киноа
- 2 лажици интегрален ориз
- малку маслиново масло
- магдонос
- хималајска сол и зачини по желба.
За подготовка на течноста во која ќе се варат сармите ќе ви биде потребно:
- 1 домат
- 1 главица кромид
- вода.
Начин на подготовка:
Пиперката, морковот и кромидот ситно се сечкаат и заедно со месото и со малку маслиново масло кратко се запржуваат. На крај се додава киноата, оризот, магдоносот, солта и зачините.
Од зачини јас користев куркума, буковец, црн бибер и лук во прав.
Од оваа содржина ставате мала количина на секој лист од зелјето и виткате сармички. Јас сум многу невешта во виткање да бидам најискрена, но добро се снајдов 😊
Ги редите во тенџере и внимавате да бидат збуткани за да се држат така заедно и да не се распаѓаат 😊
Во бледнер го ставате доматот, малку вода и 1 главица кромид. Блендирате и со таа смеса ги прелевате сармите, доколку има потреба додавате и плус вода. Треба да има 2-3 прста течност над нив.
Чекате да зоврие, па намалувате на тикво и варите уште 20-тина минути. И тоа е тоа, ручекот е готов.
Инаку смесата за полнење можете да ја искористите и за полнење пиперки.
На здравје!
Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.