Интегрален колач со замрзнати јагоди

Споделете со пријателите

Искрено не знам дали бев толку гладна или навистина го погодив рецептот, но изедов цели 3 парчиња и вечерта се вратив по уште едно 😊

Овој колач е одличен за ужинка или пак за појадок заедно со овошје како додаток. Го направив пред два дена и вечерта кога беше топол го јадевме за ужинка, а следното утро Ана го јадеше за појадок со парченца банана и сок од портокал.

Потребни состојки (16 парчиња):

  • 1 чаша интегрално пченично брашно
  • 1 чаша мелени овесни снегулки
  • ½ прашок за пециво
  • 1/3 чаша маслиново масло
  • 2 јајца
  • 3 лажици кисело млеко
  • 2 лажици мед
  • ванила (по желба)
  • 50 g суво грозје
  • 50 g сува брусница
  • замрзнати јагоди – од око ставив
  • 2 лажици путер од лешник

Начин на подготовка:

Јајцата, киселото млеко, маслиновото масло, медот и ванилата ги ставата во блендер дури не се добие убава хомогена смеса.

Во друг сад го мешате брашното, овесните снегулки, сувата брусница, сувото грозје и прашокот за пециво. На крај ги соединувате двете смеси и ставате во плехче на хартија за печење.

Се пече во загреана рерна на 180˚С околу 20-тина минути. Ќе проверите со чачкалица дали е суво внатре. Може да ја оставите и подолго внатре, а можете да ја покриете и со фолија за да не прегори одозгора.

Времето и начинот на печење многу зависат од рерната и од нејзината јачина затоа што не сите рерни се исти.

Заради јагодите колачот е малку влажен, но не плашете се дека не е испечен внатре. Кога ќе се подизлади ставате одозгора од путерот од лешници и уживајте!

Драгана Младеновска

Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.

2 Comments

  1. Jagodite na kraj se stavaat vo smesa ili otkoga ke se izlie vo tavce se bockaat odozgora.

    1. Јас ги ставив на крај кога го излив во тавче, но може и во смесата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *