Интегрални палента сусамки

Споделете со пријателите

Не знам дали ова e соодветно име и можеби не е ама немам идеја како да ги наречам 🙂 многу се вкусни, крцкави и совршени за различни комбинации.

Од количината на нарминици подолу јас добив околу 40 сусамки.

Потребни состојки:

  • 150 g палента
  • 100 g ‘ржано брашно
  • 50 g цели зрна интегрален сусам
  • 50 g мешавина од 4 мелени семиња (сусам, лен, семки од тиква и сончоглед)
  • 70 g путер (може да се замени и со маслиново масло)
  • 200-250 ml млака вода
  • хималајска сол и благ буковец.

Начин на подготовка:

Сите суви состојки ги измешав заедно во длабок сад. Кога смесата беше рамномерно измешана ја додадов водата и стопениот путер па смесата се направи топче кое може да се обликува. Го ставив на хартија за печење и со сукало извлеков тенка кора. Со помош на мала чаша направив кругови. Печев во загреана рерна на 180С околу 20-тина минути.

Совршени се! Јас ги јадев со салата од домашна марула, младо кромитче, домат, краставица и аронија.

Можат да се комбинираат со јогурт, хумус или било каков намаз.

Крцкави се и ќе стојат и неколку денови, но ако сакате да ви останат супер свежи можете да ги ставите во замрзнувач па да си вадите по 3-4 пред оброк и да имате за повеќе денови.

На здравје!

Драгана Младеновска

Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *