Овие колачиња требаше да бидат колач/пита ама некако смесата беше идеална за колачиња и да бидам искрена не се излажав 😊
Вкусни се и нутитивно богати. Бидејќи го содржат зрното од пченица во целост изобилуваат и со растителни влакна.
Се подготвуваат навистина лесно и брзо, а можат да стојат подолго и да ги имате како одлична здрава опција за појадок неколку денови.
Потребни состојки:
- 400 g цели зрна пченица (пченицата треба да биде сварена или кисната во вода, но минимум 24 часа)
- 1 јајце (ако не сакате јајце може да замените со 2 лажици мелено ленено семе измешано со 5-6 лажици вода)
- 80 g сирење
- 2-3 лажици павлака
- 1 мала лажичка сол
- 5 лажици маслиново масло
- 2 лажици семки од тиква
- 2 лажици интегрален сусам
- некои зачини по желба (јас ставив малку оригано)
Начин на подготовка:
Јас ги правев од кисната пченица, но доколку ја киснете во текот на тие 24 часа измијте ја еднаш и сменете и ја водата. Доколку сакате побрзо можете да ја сварите. Или пак трета опција е да ја киснете преку ноќ па следен ден малку да ја обарите. Самата пченица има подебела лушпа па и треба подолго време за да омекне.
Кога ќе биде готова ставете ја во блендер заедно со јајцето, павлаката, семките, сусамот и маслиновото масло. Блендирајте додека не добиете густа еднолична смеса.
Смесата е густа, но кај мене се блендираше лесно. Ако имате помал блендер можете да блендирате на делови или пак да ставите 2 јајца, па на крај густината да ја подесите со додавање 2-3 лажици овесни снегулки.
Кога ќе ја соедините целата смеса изрендајте го сирењето и измешајте со лажица. Ќе добиете густа смеса од која лесно ќе се прават топчиња. Секое топче потиснете го одозгора да го направите колаче и ставете го на хартија за печење.
Јас дополнително одозгора врз секое колаче наросив малку сусам. Ги печев во загреана рерна на 160-180˚С околу 15-тина минути. Но проверувајте, ако ви е послаба рерната може ќе треба подолго или ако ви е појака намалете на помалку степени. Кога ќе заруменат тогаш се готови.
Можат да се комбинираат со хумус, павлака, гвакамоле заедно со било каков свеж зеленчук. Совршени се!

Можеби ќе ве интересира:
Аеробик и пилатес инструктор, Сопственик на FitLife Fitness Studio, Магистeр по фармација и диететика.